Dövme Nedir?
Dövme Nedir? Bizlere göre Dövme, vücuda uyumlu boya maddelerinin bu iş için üretilen cerrahi metal cihazlarla insan vücudu üzerine işlenen motif yada desendir.
Dövme, kimi zaman bir harf, bir isim ya da bir sembol olarak karşımıza çıkar. İnsanların dövme yapma amacı belki duygularını dışa vurum belki de süs ya da gösteriş amaçlıdır. Ama dövmenin çok eski zamanlardan beri insanoğlunun kendini ifade etme sanatı ya da yöntemi olduğu kesin.
Dövme makinesi ve bütün parçaları paslanmaz cerrahi çelik olmak zorundadır. İğneler de aynı metalden üretilmeli ve tek kullanımlık olmalıdır. Dövme yaparken kullanılan pota ve eldivenlerde tek kullanımlıktır. Gerçek dövme boyaları Dünya Sağlık Örgütünden (WHO) onaylı ve vücuda uyumluluğu test edilmiş ve onaylanmış boyalardır.
Bazı kişiler sağlıklı dövme boyası yerine rapido, dolmakalem mürekkepleri kullanırlar. Bunlardan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. Dövme yaptırırken mutlaka hijyenik stüdyolar ile çalışılmalıdır.

Dövme Nedir?
Lazer İle Dövme Silme
Lazer ile Dövme Silme Uygulaması nasıl yapılır?
Lazer ile dövme silme uygulamasında kullanılan lazerler, Q Switched özellikte ve nanosaniye çok kısa atış sürelerine sahip olmalıdır.Tüm dünyada dövme silme işleminde Q Switched Nd YAG- KTP lazer sistemleri sıklıkla tercih edilmektedir.
Dövme boyaları cilt altında, cilt renginden farklı renklere sahiptir. Cilt üzerinde figür görünümünü oluşturan, dövmenin içerdiği boyalardır. Lazer uygulamalarında hedef bu boyalardır. Uygulamada dövme boyası üzerine uygulanan lazer enerjisi cildi geçerek, lekenin sahip olduğu boya tarafından absorbe edilir (emilir), emilim ile birlikte ısı ortaya çıkar. Ortaya çıkan ısı boyayı parçalar, daha küçük boyutlara böler. Boyanın boyutlarının küçülmesi ile dövmede solma görülür, zamanla küçük parçalara ayrılan dövme boyası vücut tarafından ortadan kaldırılır. Dövme silme uygulamasında gerçek görünüm uygulamadan hemen sonra değil, parçalanan dövme boyasının vücut tarafından atılmasını takiben ortaya çıkar. Bu süre ortalama birkaç aydır.

Dövme Nedir?
Dövme silmede rengin önemi nedir?
Siyah pigment tüm dalga boylarını absorbe ettiği için silinmesi en kolay renktir. Bu yüzden prensip olarak önce siyah ve mavi renkler tedavi edilir. Yeşil gibi renkler sadece bazı dalga boyundaki ışınları absorbe eder ve uygun dalga boyu olan lazerlerle silinebilir. Q switched NdYAG-KTP lazerler farklı dalga boylarında lazer ışığı verebilme kapasitesine sahiptir.
Kaç seans gereklidir?
Lazer ile dövme silme uygulaması dövmenin yapısına, yoğunluğuna, yapılma şekline, renkli olup olmamasına, yapılırken kullanılan materyale, kullanılan boya maddesine bağlı olarak değişir.Orta yoğunlukta tek renk, profesyonelce yapılmış bir dövmenin silinme uygulaması yaklaşık 1-4 seansta sonuçlanır. Lazerle dövme silme uygulamasında başarı oranı %80-90’a yakındır. Seanslar 3-4 hafta aralıklarla uygulanır.
Seans süresi nedir?
Lazer ile dövme silme uygulama seans süresi dövmenin büyülüğüne, yoğunluğuna bağlı olarak değişir.Ortalama 1 kibrit kutusu boyutundaki dövme silme uygulaması 20 dk sürer. 1 seansta maksimum lazer uygulama süresi yaklaşık 15-30 dk arasında değişir. Uygulama sonrasında kişi hekim önerileri ile normal hayatına hemen döner.
Seans ücreti nedir?
Lazer ile dövme silme uygulama ücretlendirmesinde, fiyatlar seans başına belirlenir. Seans ücretleri dövmenin yapı ve genişliğine bağlı olarak değişir.
Uygulama sonuçları nasıldır?
Lazer ile dövme silme uygulaması sonrasında dövme figürünün görülememesi, mevcut yazının okunanaması, figür temasının seçilememesi başarı kriteridir.Başarılı uygulamalar ile dövmenin görülmesine sebep olan boya maddesi parçalanmış ve vücuttan atılmıştır. Boya maddesinin kaybıyla dövmenin görünebilirliği ortadan kalkar.
Lazer ile Dövme Silme Uygulaması kimlere uygulanmaz?
Lazer ile dövme silme uygulaması hamilelere uygulanmaz. Bunu yanında çok ağır kalp ve şeker hastalığı olanlara, epilepsi hastalığı olanlara, uygulama bölgesinde deri hastalığı olanlara uygulama yapılmaz. Yukarıda sayılan durumlar dışında lazer ile dövme silme uygulaması 12 yaş üstünde herkese uygulanabilir.
Lazer ile Dövme Silme Uygulamasının yan etkileri nedir?
Genel olarak lazer ile dövme silme uygulamasından sonra yan etkilere oldukça az rastlanır. Tedavi sonrası hasta günlük aktivitelerine hemen dönebilir. Lazer ışığının dövme üzerine uygulanması ile uygulama bölgesinde hafif kızarıklık, kabarıklık, yanma hissi görülebilir, bu şikayetler birkaç günde geriler. Bazı durumlarda kabuklanma ve kaşıntı hissi görülebilir.
Ayrıca; lazer ile dövme silme uygulamasından sonra dövme de koyulaşma, kabarma görülür, günler içersinde dövmenin renginde açılma ve solma görülür. Uygulamadan 4 hafta sonra dövmenin son hali görülür.
Lazer ile Dövme Silme Uygulamasından önce öneriler
Lazer ile dövme silme uygulamasından önce hekim tarafından ayrıntılı muayene yapılır. Dövmenin yapısı, rengi,büyüklüğü değerlendirilir,gerekli durumlarda deneme uygulaması yapılır
Uygulamadan 2 hafta önce güneşlenilmemeli, solaryuma girilmemeli.
Uygulama sonrası dövme üzeri kapatılacaktır. Kapalı bölge 24 saat kapalı kalmalı su ile temas etmemesi sağlanmalıdır. 24 saat sonra açılabilir, sonrasında direkt güneşe maruziyetten korunmak gerekir.Uygulama bölgesi nemlendirici krem ile günlük olarak nemlendirilmeli, eğer kabuklanma olursa kabuklar kopartılmamalıdır.
Uygulama sonrası, tedavi bölgesinin güneşten korunmalı, solaryuma girilmemeli. (2 hafta).
Uygulama bölgesine başka kozmetik işlem (peeling gibi) yaptırılmamalı. (4 hafta)